Prin polenul crud de albine înţelegem polenul recoltat de apicultor din colectorul de polen atașat stupului şi depozitat imediat în congelator, pentru păstrare. Până în ultimii ani, modalitatea uzuală de păstrare peste an era să fie uscat. Păstrarea polenului crud se face la congelator. În acest fel se poate conserva pentru perioade îndelungate (luni de zile, chiar până la un an) păstrându-și proprietățile, gustul și aroma. Vicepreşedintele Societaţii Franceze de Apiterapie, dl. Patrice du Sert a experimentat în laborator că prin 10 congelări-decongelări succesive, nu se produce nici o degradare semnificativă. Scos din congelator, se poate păstra fără a fi închis ermetic (lactobacilii au nevoie de aer spre a supraviețui) până la 7-10 zile, la temperatura ambientală (în regim de „cămară”) sau în frigider.
Lucru destul de puțin cunoscut încă, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetările microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvăluit un important conținut în lactobacili. Mai multe tipuri de lactobacili au fost identificate prin analize în laboratoare. Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituală.
Știm că la nivelul peretelui tubului digestiv există o parte majoritară, difuz amplasată, a sistemului imunitar, unde se produc celule imunitare care se răspândesc prin sânge în întreg organismul. Totodată aici se secretă anticorpi de tip IgA. Aceștia sunt esențiali în apărarea de posibilele infecții din tubul digestiv, unde în fiecare zi, pătrund milioane de bacterii odată cu alimentele consumate și care, în mod evident, nu sunt sterile. Funcționarea sistemului imunitar digestiv este în directă corelație cu flora bacteriană locală, depinzând de buna stare a acesteia.
Prin conținutul său de lactobacili natural dezvoltați, polenul crud apicol se poate lua la întrecere cu iaurtul. Este un probiotic vegetal de mare valoare, lucru de largă utilitate în patologie. Totodată, prezența lactobacililor naturali din polen realizează și o inhibiție directă asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. În plus, polenul crud conține câteva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează contra instalării unor micoze. Polenul uscat nu exercită aceste acțiuni. Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci când polenul este încălzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. În schimb dacă e păstrat crud la congelator ele rămân într-o stare latentă, iar la decongelare redevin active.